REKLAMA
Źródło: Pexels
Pulpety w sosie pomidorowym
Klasyczne włoskie danie, najczęściej podawane z makaronem.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masło
- 2 puszki pomidorów lub słoiki passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Formuj małe kulki mięsa (pulpety)
2. Krok
Na patelni rozgrzej masło i smaż pulpety przez około 5 minut z każdej strony.
3. Krok
Dodaj pomidory, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje i pulpety będą gotowe.