Źródło: FB: Jedlo je krásne
Puddingowy tort ze śmietaną
Ten słodki deser jest świetnym dodatkiem do kawy lub jako deser po dużym obiedzie. Puddingowy tort ze śmietaną jest pyszny, wilgotny i zdecydowanie należy do ulubionych słodyczy. Nie zniechęcaj się początkową trudnością, wynik jest tego wart.
Składniki
Kosz
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 szt jajko
Budyń
- 2 szt budyń waniliowy
- 500 ml mleko
Bita śmietana
- 200 ml śmietana do ubijania
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj składniki. Mąkę, cukier, masło i jajko wymieszaj do gładkości. To będzie ciasto naszego ciasta.
Pudding gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z mlekiem.
Ciasto często wkładamy do natłuszczonej formy na tort. Na wierzchu ciasta wlewamy już gotowany budyń.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30 - 35 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia i smarujemy je dżemem truskawkowym.
Ubijemy śmietanę kremówkę razem z cukrem i posmarujemy nią dżem.
Ciasto udekorować truskawkami, liśćmi mięty i posypać kakao.