Źródło: JernejaR for Pixabay
Przygotuj proste spaghetti z dyni
Jednym z moich ulubionych przepisów w sezonie jesiennym jest to smaczne spaghetti z dyni. Połączenie słodkiej dyni i pikantnego czosnku jest po prostu nie do odparcia. Robiłam je już dziesiątki razy i zawsze jest hitem. Ten przepis jest idealny, gdy chcesz przygotować szybkie i pyszne danie.
Składniki
- 500 g spaghetti
- 1 mały dynia Hokkaido
- 3 ząbek czosnku
- 200 ml Krem
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeżo starty parmezan
- Kilka świeżych liści bazylii
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowując przepis na spaghetti z dyni, należy dokładnie umyć dynię, przepołowić, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Nie martw się, nie musisz usuwać skórki z Hokkaido. Mięknie ona podczas gotowania i jest bardzo smaczna.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć dynię na średnim ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek. Zawsze dobrze mieszaj, aby czosnek się nie przypalił. Po około 10 minutach dynia powinna być miękka i lekko skarmelizowana.
W międzyczasie ugotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zalecam gotowanie makaronu al dente, aby nadal miał trochę kęsa.
Dodaj śmietanę do garnka z dynią, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu, aż powstanie kremowy sos.
Dodaj odsączone spaghetti do sosu dyniowego i dobrze wymieszaj, aby całe spaghetti zostało pokryte sosem. W tym momencie smak sosu dyniowego naprawdę wtapia się w spaghetti.
Natychmiast podawaj spaghetti z dyni ze świeżo startym parmezanem i kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Osobista wskazówka: Możesz urozmaicić ten przepis, posypując go prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Nadaje to potrawie przyjemną teksturę i poprawia smak.