REKLAMA

Źródło: Pixabay

Przepis na sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny to klasyczny, wszechstronny dodatek, który doskonale pasuje jako sos do potraw mięsnych, jak i do sałatek, smażonych ryżów i innych potraw azjatyckich. Przygotowanie tej sosu to nic trudnego, ale kosztuje trochę czasu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

W małym garnku połącz oct ryżowy, cukier, sos sojowy, ketchup i sól.

2. Krok

Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając aż cukier się całkowicie rozpuści.

3. Krok

W małej miseczce połącz mąkę ziemniaczaną z wodą.

4. Krok

Dodaj miksturę z mąki do garnka, mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie się gęstnieć (powinno to zająć około 15 minut).

5. Krok

Gdy sos jest odpowiednio gęsty, zdjąć go z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

6. Krok

Przechowuj sos w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy