Źródło: Heike Rau for Getty Images
Przepis na kremową zupę z brukselki
Absolutnie jeden z naszych ulubionych przepisów na zupę z brukselki jest czymś, co zawsze podziwiamy na naszym rodzinnym stole. Kremowa konsystencja i pełny smak, które zapewnia ten przepis, zachwycają za każdym razem. Uwierz nam, gdy mówimy, że nie znudzi Ci się ponowne nakładanie jej łyżką!
Składniki
- 500 Gram Brukselka
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 l bulion warzywny
- 200 ml Krem
- sól i pieprz do smaku
- 2 Łyżka stołowa oliwa z oliwek
- Opcjonalnie: starty parmezan i grzanki do podania.
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować zupę brukselkową, najpierw dokładnie umyj i oczyść brukselkę. Z naszego doświadczenia wynika, że dobrym pomysłem jest usunięcie zewnętrznych liści, jeśli nie wyglądają już świeżo.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Myśl o przyszłych doznaniach smakowych odgrywa tutaj ważną rolę.
Teraz dodaj brukselkę i ziemniaki do cebuli i czosnku i zalej bulionem warzywnym. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Gdy tylko brukselka i ziemniaki dadzą się łatwo rozgnieść widelcem, dodaj śmietanę i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym, aż uzyskasz gładką, kremową zupę. Warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ kremowa konsystencja ma decydujący wpływ na smak zupy.
Na koniec dopraw zupę brukselkową solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby opiecz chleb i zetrzyj parmezan. Podawaj zupę na gorąco i udekoruj grzankami i parmezanem, jeśli chcesz.