Źródło: Olga Mazyarkina via Getty Images
Przepis na gnocchi z buraków
Jako zapalony kucharz-amator zawsze lubię urozmaicać tradycyjne potrawy sezonowymi składnikami. Tak powstał ten pyszny przepis na gnocchi z buraków. Często przygotowywałam je dla przyjaciół i rodziny i zawsze smakowały wyśmienicie. Głęboki czerwony kolor jest oczywiście wizualnie uderzający, a lekko ziemisty smak buraków wspaniale harmonizuje z obfitym smakiem domowych gnocchi.
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 300 g burak
- 200 g Mąka pszenna
- 2 żółtko
- sól
- Mąka do pracy
- masło
- Liście szałwii
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na gnocchi z buraków, najpierw ugotuj mączne ziemniaki w niesolonej wodzie, aż będą miękkie. Zauważyłem, że lepiej zachowują wilgoć, jeśli są gotowane w całości. Powinno to zająć około 20-30 minut. Następnie obierz je i pozostaw do lekkiego odparowania.
Podczas gdy ziemniaki się gotują, obierz buraki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie można je łatwo przebić widelcem. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przecisnąć ziemniaki i buraki przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem. Mieszanka nie powinna być zbyt wilgotna.
Dodaj mąkę, żółtka i dopraw solą. Wszystko dobrze ugniataj, aż uzyskasz elastyczne i nieklejące się ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub wody.
Teraz uformuj ciasto w wałki o grubości kciuka i odetnij małe kawałki. Naciśnij widelcem w typowy dla gnocchi wzór.
Doprowadź dużą patelnię z osoloną wodą do wrzenia i gotuj gnocchi, aż wypłyną na powierzchnię. Powinno to zająć około 2-3 minut.
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni i podsmażyć liście szałwii, aż staną się chrupiące.
Ugotowane gnocchi z buraków wyjąć z wody, odcedzić i dodać na patelnię z masłem szałwiowym. Dobrze wymieszać i podawać.