Przepis na domowe ciasto z jabłkami
To prosty przepis na pyszne, domowe ciasto z jabłkami. Idealne na popołudniową kawę czy spotkanie z przyjaciółmi. Miękkie, wilgotne, a dodatek cynamonu nadaje mu wyjątkowego charakteru.
Składniki
- 3 duży jablka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g masla
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- 1 łyżeczka cynamonu
Najnowsze ulotki
Procedura
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i stopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do ciasta dodajemy krojone jabłka i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 24 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity patyczek wyjdzie suchy.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.