Przepis babci na barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński przepis babci to tradycyjne danie z Ukrainy. Barszcz, o intensywnym, czerwonym kolorze i wyjątkowym smaku jest bardzo sycący. Idealny na zimę, ale smakuje przez cały rok.
Składniki
- 5 buraków
- 2 marchewki
- 1 biała The Onion
- 1 goździk czosnku
- 2 kartofle
- 1⁄2 kapusty kiszonej
- 3 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki octu
- 1 Łyżka oleju
- 1 Objętość świeżej pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę i czosnek obierz i siekaj. Buraki, marchew i ziemniaki obierz i rwi na małe kawałki.
Ogrzej olej w dużym garnku, wrzuć cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj buraki, marchew i ziemniaki. Właściciel sporadyczne mieszanie, smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
Pokrojoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę dodaj do garnka. Dolej wodę tak, aby wszystkie składniki były zanurzone.
Dodaj ocet, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu sprawdź, czy wszystkie warzywa są miękkie. Jeśli tak, barszcz po prostu przypraw i gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj z posiekaną pietruszką.