Źródło: Youtube
Prosty przepis na domowy makaron
Domowy makaron to pyszna alternatywa dla gotowych makaronów dostępnych w sklepach. Jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje wyjątkowo i aromatycznie. Możesz go podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa i warzyw.
Składniki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 Łyżka oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Na stolnicy lub w misce wymieszaj mąkę z solą i zrób kopczyk, w środku którego zrób wklęśnięcie.
2. Do wklęśnięcia wbij jajka i dodaj olej.
3. Roztrzep jajka widelcem, a następnie stopniowo mieszaj z mąką.
4. Mieszaj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.
5. Ciasto zawin w folię spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
6. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj blat, na którym będziesz wałkować ciasto. Posyp go mąką.
7. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, które będą łatwiejsze do obsługi.
8. Kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek.
9. Następnie zwijaj placek w rulonik i kroj wzdłuż na paski szerokości około 0,5 cm.
10. Rozłóż paski na stolnicy, aby mogły wyschnąć przez minimum 30 minut.
11. Gotuj w dużej ilości wody z solą przez 2-4 minuty, aż makaron będzie miękki.
12. Odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami.