REKLAMA

Źródło: bhofack2 via iStockPhotos

Proste "Schütteltorte" z owocami

Ten domowy Schütteltorte to prawdziwa uczta. Robiłam to ciasto kilka razy dla mojej rodziny i przyjaciół i za każdym razem było absolutnym hitem. Jedną z zalet tego przepisu jest to, że jest naprawdę prosty - wystarczy wrzucić wszystkie składniki razem i wymieszać je, stąd nazwa "Schütteltorte" Połączenie słodkiego ciasta, lekkiego kremu i zwieńczone owocami jest po prostu nie do odparcia!

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Podstawa ciasta :

  • 200 g cukier Dodano do
  • 250 g Mąka Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 150 ml olej Dodano do
  • 150 ml mleko Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Krem:

  • 200 ml Krem Dodano do
  • 400 gr Quark Dodano do
  • 2 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 2 Tablespoon cukier Dodano do
  • Świeże jagody i owoce do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby upiec Schütteltorte, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zawsze zalecam wcześniejsze natłuszczenie blachy do pieczenia lub wyłożenie jej papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

2. Krok

Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól) w dużej misce.

3. Krok

Dodaj jajka, olej i mleko. Teraz następuje część, która nadaje temu ciastu jego nazwę: Energicznie potrząsaj miską lub użyj miksera, aż wszystkie składniki połączą się w gładkie ciasto.

4. Krok

Wylej ciasto na blachę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest gotowe, jest włożenie wykałaczki do środka. Jeśli wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe!

5. Krok

Podczas gdy ciasto się piecze, można przygotować krem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z twarogiem, cukrem waniliowym i cukrem. Zalecam wcześniejsze odsączenie twarogu, aby krem nie stał się zbyt rzadki.

6. Krok

Gdy ciasto ostygnie, rozprowadź krem równomiernie na powierzchni i udekoruj ciasto świeżymi owocami i jagodami. Teraz ciasto jest gotowe do podania! Wskazówka: Ciasto smakuje jeszcze lepiej, jeśli zostanie pozostawione na noc w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy