REKLAMA
Źródło: Petroos from Getty Images
Powidła wiśniowe
Powidła wiśniowe, do przygotowania których potrzebne będą świeże wiśnie, cukier i sok z cytryny. Ten aromatyczny i słodki dżem jest doskonały do pieczenia, przygotowywania deserów czy po prostu do smarowania na śniadaniowy tost.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 1 kg Wiśnie
- 800 g cukier
- 2 łyżeczka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Usuń pestki i skórki z wiśni i wrzuć je do garnka.
2. Krok
Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie zagotuj pod przykryciem.
3. Krok
Gdy mieszanka w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz palnik i gotuj przez kolejne 30 minut do godziny, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Zbyt długie gotowanie da ci twardszy dżem.
4. Krok
Gotowy dżem można przelać do sterylizowanych słoików. Zamknij i pozostaw do ostygnięcia.
5. Krok
Przechowuj dżem w lodówce po otwarciu. Nieotwarty może wytrzymać kilka miesięcy.