REKLAMA

Źródło: Petroos from Getty Images

Powidła wiśniowe

Powidła wiśniowe, do przygotowania których potrzebne będą świeże wiśnie, cukier i sok z cytryny. Ten aromatyczny i słodki dżem jest doskonały do pieczenia, przygotowywania deserów czy po prostu do smarowania na śniadaniowy tost.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg Wiśnie Dodano do
  • 800 g cukier Dodano do
  • 2 łyżeczka sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Usuń pestki i skórki z wiśni i wrzuć je do garnka.

2. Krok

Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie zagotuj pod przykryciem.

3. Krok

Gdy mieszanka w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz palnik i gotuj przez kolejne 30 minut do godziny, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Zbyt długie gotowanie da ci twardszy dżem.

4. Krok

Gotowy dżem można przelać do sterylizowanych słoików. Zamknij i pozostaw do ostygnięcia.

5. Krok

Przechowuj dżem w lodówce po otwarciu. Nieotwarty może wytrzymać kilka miesięcy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy