REKLAMA
Źródło: kamranaydinov from Canva
Pizza z pieczarkami
Doskonała pizza o smaku pieczarek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kosz
- 350 g Mąka pszenna
- 1 szt Suche drożdże
- Sól
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 230 ml Ciepła woda
Nadzienie
- 500 g Grzyby
- 2 szt mozzarella
- 1 szt pomidor
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Mieszaj, aż wszystko się połączy i utworzy gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
2. Krok
Często pozostawiamy do kwaszenia na 1 godzinę.
3. Krok
W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj grzyby. Smaż je, aż będą złotobrązowe. Następnie wyłóż je i dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
4. Krok
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy oliwą z oliwek i obłożycie.
5. Krok
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 °C przez około 15-20 minut.