REKLAMA
Pierniczki
Obowiązkowe słodkości na Bożo Narodzeniowym stole . Pieką je duźi i mali . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/pierniki.html
REKLAMA
Składniki
porcje
50
- 11⁄2 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄2 kg margaryny palmy z murzynkiem
- 1⁄2 kg miodu
- 1⁄2 kg cukru
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki kakao
- 1 przyprawy do piernika prymat
- 1 Łyżka dżemu powideł śliwkowych
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną . W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód , cukier . Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę .
2. Krok
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na około12 godzin .
3. Krok
Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .
4. Krok
Piec na blaszce wysmarowanej margaryną , około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C .
5. Krok
Po wystudzeniu można polukrować .