REKLAMA

Pierniczki

Obowiązkowe słodkości na Bożo Narodzeniowym stole . Pieką je duźi i mali . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/pierniki.html

REKLAMA

Składniki

porcje
50
  • 112 kg mąki pszennej Dodano do
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • 12 kg margaryny palmy z murzynkiem Dodano do
  • 12 kg miodu Dodano do
  • 12 kg cukru Dodano do
  • 1 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 1 łyżeczki kakao Dodano do
  • 1 przyprawy do piernika prymat Dodano do
  • 1 Łyżka dżemu powideł śliwkowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną . W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę , miód , cukier . Zagotować , dodać cynamon , kakao , przyprawę do piernika i dżem . Wlać gorące do mąki i wymieszać ( uwaga gorące ! ) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę .

2. Krok

Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na około12 godzin .

3. Krok

Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki .

4. Krok

Piec na blaszce wysmarowanej margaryną , około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C .

5. Krok

Po wystudzeniu można polukrować .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy