Źródło: Pixabay: Bernhard1960
Pieczone udka z kurczaka w torebce do piekarnika
Pieczone udka z kurczaka w rękawie cukierniczym to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam je, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, co bardzo pomaga w codziennych obowiązkach, a ponadto udka kurczaka pozostają soczyste, a całe mieszkanie pachnie pysznie.
Składniki
- 4 db Udo z kurczaka
- 1 db Worek do pieczenia
- 2 Łyżka stołowa olej
- Sól, pieprz, czerwona papryka
- 3 gerezd czosnek
- 1 db cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C. Mój piekarnik jest nieco wolniejszy, więc nie skraca to czasu pieczenia, ale zawsze należy dostosować czas do własnego tempa gotowania.
Dokładnie umyj udka kurczaka i wytrzyj je ręcznikiem papierowym. Ten krok jest szczególnie ważny, ponieważ pomaga wchłonąć olej, dzięki czemu skóra będzie bardziej chrupiąca.
Umieścić mięso w woreczku do pieczenia, skropić olejem i przyprawić. Dodać odrobinę soku z cytryny, obrócić mięso tak, aby przyprawy znalazły się na całym mięsie. Dodatek czosnku jest szczególnie dobry dla tej przyprawy, warto spróbować!
Zawiąż torebkę i umieść ją w piekarniku. Upewnij się, że worek nie dotyka boku piekarnika, ponieważ może się stopić!
Piec udka kurczaka przez 60 minut. Zwykle odwracam torbę w połowie czasu pieczenia, aby wszystkie strony były równomiernie ugotowane.
Po ugotowaniu ostrożnie otwórz torebkę - będzie bardzo gorąca! Podawaj mięso z ulubionym dodatkiem. Moja rodzina uwielbia ziemniaki z pietruszką.