REKLAMA
Źródło: NoirChocolate from Getty Images
Pieczone miodowe udka z kurczaka
Smaczne pieczone miodowe udka z kurczaka z ryżem, idealne na niedzielny obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 Kurczak Uda
- 3 łyżka stołowa Miód
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- 4 goździki Czosnek
- 1 łyżka Mielona czerwona papryka
- 1 łyżka Pieprz mielony
- sól
- Świeży rozmaryn
- Tymianek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
110 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Krok
Udka z kurczaka obrać, posolić i popieprzyć. W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek, mieloną paprykę i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie pozwól udkom odpocząć w tej marynacie przez co najmniej pół godziny, ale jak przekonałem się podczas gotowania, im dłużej, tym lepiej.
3. Krok
Przełóż udka do naczynia do pieczenia, dodaj zioła i piecz w piekarniku przez około godzinę do półtorej godziny. Posmaruj udka od czasu do czasu resztą marynaty podczas pieczenia, aby były pięknie soczyste i miały ładną glazurę.