Pieczone kotlety mielone
Do miski dodajemy mięso mielone, a następnie dodajemy do niego pokrojone kawałki suchego pieczywa (bułki, rogaliki), które wcześniej namoczymy w mleku. Dodajemy resztę mleka, drobno krojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól/pieprz, zioła (majeranek, pietruszka...) i mieszamy. Cheddara kroimy na kostki o średnicy ok. 1 cm.
Składniki
- 500 g mielona wieprzowina
- 500 g mielona wołowina
- 3 kawałek bułka
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 cebula żółta
- 3 ząbek czosnku
- 500 ml mleko
- ser cheddar
- sól i pieprz
- świeże zioła
- olej słonecznikowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zmielone mięso przenosimy do miski i dodajemy do niego pokrojone kawałki starszego pieczywa (bułki, rogaliki), które wcześniej krótko maczamy w mleku. Dodajemy resztę mleka, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, sól/pieprz, zioła (majeranek, szpinak...) i mieszamy. Ser Cheddar kroimy na kostki o średnicy około 1 cm.
Zamaczamy ręce w wodzie (mięso nam się nie przyklei do rąk) i formujemy z masy kotlety mielone. Do każdego kotleta dodajemy kawałek sera cheddar i dokładnie je ubijamy, aby ser nie wyciekł podczas smażenia. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podawać można z ziemniakami, kaszą, sałatą lub po prostu kawałkiem chleba 😉 Smacznego.