REKLAMA

Pieczone kotlety mielone

Do miski dodajemy mięso mielone, a następnie dodajemy do niego pokrojone kawałki suchego pieczywa (bułki, rogaliki), które wcześniej namoczymy w mleku. Dodajemy resztę mleka, drobno krojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól/pieprz, zioła (majeranek, pietruszka...) i mieszamy. Cheddara kroimy na kostki o średnicy ok. 1 cm.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mielona wieprzowina Dodano do
  • 500 g mielona wołowina Dodano do
  • 3 kawałek bułka Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 cebula żółta Dodano do
  • 3 ząbek czosnku Dodano do
  • 500 ml mleko Dodano do
  • ser cheddar Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • świeże zioła Dodano do
  • olej słonecznikowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zmielone mięso przenosimy do miski i dodajemy do niego pokrojone kawałki starszego pieczywa (bułki, rogaliki), które wcześniej krótko maczamy w mleku. Dodajemy resztę mleka, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, sól/pieprz, zioła (majeranek, szpinak...) i mieszamy. Ser Cheddar kroimy na kostki o średnicy około 1 cm.

2. Krok

Zamaczamy ręce w wodzie (mięso nam się nie przyklei do rąk) i formujemy z masy kotlety mielone. Do każdego kotleta dodajemy kawałek sera cheddar i dokładnie je ubijamy, aby ser nie wyciekł podczas smażenia. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Krok

Podawać można z ziemniakami, kaszą, sałatą lub po prostu kawałkiem chleba 😉 Smacznego.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy