REKLAMA

Źródło: fotek from Getty Images

Pieczona golonka z indyka z warzywami i ziemniakami

Ta aromatyczna golonka z indyka, pieczona razem z warzywami i ziemniakami, to doskonałe danie na rodzinny obiad. Warzywa i ziemniaki dodają potrawie smaku, a golonka jest soczysta i delikatna.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Golonka i warzywa

  • 1 sztuka golonka z indyka Dodano do
  • 4 Sztuka ziemniaki Dodano do
  • 2 Sztuka marchewka Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do

Przyprawy

  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 1 szczypta Majeranek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Krok

Golonkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.

3. Krok

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

4. Krok

Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy golonkę.

5. Krok

Wszystko skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy około 2 godzin, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem.

6. Krok

Pod koniec pieczenia dodajemy drobno posiekany czosnek.

7. Krok

Pieczoną golonkę podajemy z warzywami i ziemniakami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy