REKLAMA
Źródło: fotek from Getty Images
Pieczona golonka z indyka z warzywami i ziemniakami
Ta aromatyczna golonka z indyka, pieczona razem z warzywami i ziemniakami, to doskonałe danie na rodzinny obiad. Warzywa i ziemniaki dodają potrawie smaku, a golonka jest soczysta i delikatna.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Golonka i warzywa
- 1 sztuka golonka z indyka
- 4 Sztuka ziemniaki
- 2 Sztuka marchewka
- 1 sztuka cebula
Przyprawy
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 zęby czosnek
- 1 szczypta Majeranek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Krok
Golonkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem.
3. Krok
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
4. Krok
Warzywa układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy golonkę.
5. Krok
Wszystko skrapiamy odrobiną oleju i pieczemy około 2 godzin, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem.
6. Krok
Pod koniec pieczenia dodajemy drobno posiekany czosnek.
7. Krok
Pieczoną golonkę podajemy z warzywami i ziemniakami.