Źródło: Claudio Caridi from Getty Images
Pieczeń wieprzowa z ziemniakami
Smaczny obiad lub kolacja w postaci pieczeni wieprzowej z ziemniakami.
Składniki
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg Ziemniak
- 4 goździki Czosnek
- Świeży rozmaryn
- olej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój wieprzowinę na równe kawałki. Natrzeć mięso olejem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem.
Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki tej samej wielkości co mięso.
Wymieszaj mięso i ziemniaki w misce, aby połączyć wszystkie składniki.
Przygotuj brytfannę, wlej do niej odrobinę oleju i rozłóż mięso i ziemniaki tak, aby wymieszały się losowo.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około półtorej godziny lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie i chrupiące, a mięso dobrze upieczone.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw wieprzowinę na 5 minut przed podaniem. Jest to klucz do zachowania soków w mięsie.
Danie to można podawać zarówno z pieczonymi ziemniakami, jak i z ziemniakami gotowanymi.