Źródło: FB: Przepisy - obiady, ciasta, desery
Pasztet z Selera
Pasztet z selera, to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Seler to warzywo o niezwykle bogatej wartości odżywczej, a w połączeniu z odpowiednimi przyprawami tworzy smaczny i aromatyczny pasztet. Idealne danie na śniadanie lub kolację!
Składniki
- 1 ks Duży seler
- 2 ks marchewki
- 1 ks cebula
- 3 zęby czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki czarnuszk
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój seler, marchewkę i cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone warzywa, dodaj sól i pieprz i gotuj na średnim ogniu 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
Przełożyć wszystko do blendera i zmiksować na gładką masę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i piecz około 40 minut. Pasztet powinien być złoty i zwarty.
Pozwól pasztetowi ostygnąć przed pokrojeniem. Smacznego!