REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Papryka marynowana w oleju
Papryka marynowana w oleju to świetny sposób na zachowanie smaku i pięknego koloru papryki przez cały rok.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Główne składniki
- 2 kg czerwona papryka
- 1 l oliwa z oliwek
- 5 szt czosnek
Przyprawa
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Oczyść papryki, usuń nasiona i pokrój.
2. Krok
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
3. Krok
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy paprykę i czosnek.
4. Krok
Dodajemy sól i pieprz i dobrze mieszamy.
5. Krok
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, aż do miękkości papryki.
6. Krok
Gotowane papryki pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy je do szklanych słoików. Dodajemy olej i zamykamy.
7. Krok
Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, pozwalamy dżemowi wyciągnąć z lodówki co najmniej godzinę.