REKLAMA
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

Czy lubisz tradycyjne pączki swoich babci? Spróbuj zrobić takie same w domu. Przepis jest prosty.

REKLAMA

Składniki

porcje
35
  • 500 g Mąka gładka ze szpaldu Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Cukier kryształowy trzcinowy lub kokosowy Dodano do
  • 1 łyżeczka Cukier kryształ do zakwasu Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 300 ml Mleko ml do zakwasu Dodano do
  • 12 kości Drożdże Dodano do
  • 4 łyżka stołowa olej Dodano do
  • Szczypta Sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Z drożdży, 100ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier, olej, szczyptę soli, pozostałe mleko i zaczyn. Wypracowujemy ciasto, które pozostawiamy zakryte na 40 minut do odpoczynku.

2. Krok

Takie wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką desce na płat o średnicy 2 cm. Wycinamy kółka o średnicy 5 cm przy pomocy szklanki. W każdym rogaliku w środku robimy dziurkę palcem i tworzymy otwór na dżem.

3. Krok

Pozwól odpocząć przez 15 minut.

4. Krok

Do garnka wlewamy olej, pozwalamy mu się rozgrzać i zaczynamy dodawać szyszki zawsze tą stroną do dołu, gdzie jest dziurka.

5. Krok

Przekładamy i smażymy.

6. Krok

Kładziemy je na serwetkę, aby nadmiar tłuszczu mógł odparować.

7. Krok

Posypujemy cukrem pudrem, na każdą szyszkę dajemy dżem i gotowe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy