Pączki z marmoladą
Czy lubisz tradycyjne pączki swoich babci? Spróbuj zrobić takie same w domu. Przepis jest prosty.
Składniki
- 500 g Mąka gładka ze szpaldu
- 4 łyżka stołowa Cukier kryształowy trzcinowy lub kokosowy
- 1 łyżeczka Cukier kryształ do zakwasu
- 3 jajko
- 300 ml Mleko ml do zakwasu
- 1⁄2 kości Drożdże
- 4 łyżka stołowa olej
- Szczypta Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Z drożdży, 100ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier, olej, szczyptę soli, pozostałe mleko i zaczyn. Wypracowujemy ciasto, które pozostawiamy zakryte na 40 minut do odpoczynku.
Takie wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką desce na płat o średnicy 2 cm. Wycinamy kółka o średnicy 5 cm przy pomocy szklanki. W każdym rogaliku w środku robimy dziurkę palcem i tworzymy otwór na dżem.
Pozwól odpocząć przez 15 minut.
Do garnka wlewamy olej, pozwalamy mu się rozgrzać i zaczynamy dodawać szyszki zawsze tą stroną do dołu, gdzie jest dziurka.
Przekładamy i smażymy.
Kładziemy je na serwetkę, aby nadmiar tłuszczu mógł odparować.
Posypujemy cukrem pudrem, na każdą szyszkę dajemy dżem i gotowe.