Źródło: azurita by Adobe Stock
Oryginalna włoska zapiekanka Cannelloni
Ta zapiekanka cannelloni to danie, które robię od lat i zawsze z przyjemnością podaję na stół. Wspaniale się ją przygotowuje, a następnie piecze w piekarniku w wybranym czasie. Połączenie pikantności sosu pomidorowego, kremowości sosu beszamelowego i pikantnego smaku cannelloni wypełnionego mięsem mielonym jest po prostu nie do odparcia.
Składniki
- 12 Cannelloni
- 500 g Mięso mielone (mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 Czy pomidory
- 2 Tablespoon przecier pomidorowy
- 500 ml mleko
- 50 g masło
- 50 g Mąka
- 100 g Tarty ser (parmezan lub ementaler)
- Sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na cannelloni, zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem).
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Regularnie mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie kruche.
Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby sos się nie przypalił.
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu rozpuść masło w rondelku i rozpuść w nim mąkę. Powoli wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową lub użyj innych przypraw do smaku, takich jak oregano lub bazylia. Zdejmij sos z kuchenki i pozwól mu nieco ostygnąć.
Napełnij cannelloni mieszanką mięsa mielonego i pomidorów. Działa to szczególnie dobrze z łyżeczką.
Przykryj naczynie do pieczenia sosem beszamelowym, umieść na nim nadziewane cannelloni i polej je pozostałym sosem beszamelowym. Posypać startym serem.
Zapiekaj oryginalną włoską zapiekankę cannelloni w piekarniku przez 30-40 minut, aż ser będzie złocisty i chrupiący. Podawaj rodzinie jeszcze gorące!