REKLAMA

Źródło: azurita by Adobe Stock

Oryginalna włoska zapiekanka Cannelloni

Ta zapiekanka cannelloni to danie, które robię od lat i zawsze z przyjemnością podaję na stół. Wspaniale się ją przygotowuje, a następnie piecze w piekarniku w wybranym czasie. Połączenie pikantności sosu pomidorowego, kremowości sosu beszamelowego i pikantnego smaku cannelloni wypełnionego mięsem mielonym jest po prostu nie do odparcia.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 12 Cannelloni Dodano do
  • 500 g Mięso mielone (mieszane) Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Czy pomidory Dodano do
  • 2 Tablespoon przecier pomidorowy Dodano do
  • 500 ml mleko Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 50 g Mąka Dodano do
  • 100 g Tarty ser (parmezan lub ementaler) Dodano do
  • Sól, pieprz, papryka i gałka muszkatołowa Dodano do
  • 2 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na cannelloni, zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem).

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Regularnie mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie kruche.

3. Krok

Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dobrze wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby sos się nie przypalił.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W tym celu rozpuść masło w rondelku i rozpuść w nim mąkę. Powoli wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową lub użyj innych przypraw do smaku, takich jak oregano lub bazylia. Zdejmij sos z kuchenki i pozwól mu nieco ostygnąć.

5. Krok

Napełnij cannelloni mieszanką mięsa mielonego i pomidorów. Działa to szczególnie dobrze z łyżeczką.

6. Krok

Przykryj naczynie do pieczenia sosem beszamelowym, umieść na nim nadziewane cannelloni i polej je pozostałym sosem beszamelowym. Posypać startym serem.

7. Krok

Zapiekaj oryginalną włoską zapiekankę cannelloni w piekarniku przez 30-40 minut, aż ser będzie złocisty i chrupiący. Podawaj rodzinie jeszcze gorące!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy