Źródło: LauriPatterson from iStockPhotos
Obfity ryż mince z kapustą - szybki obiad z patelni
Niewiele jest lepszych rzeczy niż soczysty, pikantny kotlet z kapusty w chłodny dzień. Ten przepis zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy, ponieważ jest nie tylko obfity i pyszny, ale także zaskakująco łatwy w przygotowaniu. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, gdy szukam czegoś sycącego, ale jednocześnie zawierającego lekkie i zdrowe składniki.
Składniki
- 500 g mięso mielone
- 1 mały Biała kapusta, grubo posiekana
- 1 pokrojony w kostkę cebula
- 2 posiekany ząbek czosnku
- 80 gr Ryż
- 500 ml Rosół (z kurczaka lub warzywny)
- 2 Łyżeczka Papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 Tablespoon olej roślinny
- Pęczek pietruszki, posiekany
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na kapustę mieloną z ryżem, rozgrzej olej na dużej patelni lub w garnku. Dodaj mięso mielone i smaż je, aż stanie się kruche i brązowe. W tym przypadku zawsze zalecam, aby mięso dobrze się zrumieniło, ponieważ dodaje to potrawie dodatkowych walorów smakowych.
Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie. W powietrzu powinien unosić się aromat smażonego czosnku.
Po dodaniu kapusty i ryżu, dodaj również bulion z papryką oraz solą i pieprzem i gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż kapusta i ryż będą miękkie. Potrwa to około 15-20 minut. Mieszanie od czasu do czasu zapewnia dokładne wymieszanie wszystkich smaków.
Przed podaniem lubię dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Nadaje to kapuście mielonej na patelni ryżowej świeżości i ładnego, kolorowego wyglądu. Przepis ten doskonale komponuje się z kawałkiem chrupiącego chleba na szybki lunch.