Źródło: Paymaster_Ukraine for Pixabay
Obfite mięso mielone ze spiczastą kapustą
Ten przepis jest ulubionym daniem mojej rodziny i często gości na naszym stole. Połączenie pikantnego mięsa mielonego i łagodnego, lekko słodkiego smaku szpiczastej kapusty jest po prostu nie do pobicia. Dzięki kilku małym sztuczkom, których nauczyłem się przez lata, to danie zawsze okazuje się absolutną ucztą dla podniebienia.
Składniki
- 500 g Mieszane mięso mielone
- 1 duży Kapusta szpiczasta
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 Tablespoon Musztarda
- 1 łyżeczka Papryka w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 2 Tablespoon olej roślinny
- 125 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na pikantne mięso mielone z kapustą szpiczastą, najpierw usuń łodygę z kapusty szpiczastej i pokrój w cienkie paski. Mięso mielone powinno być oczywiście zawsze przetwarzane w temperaturze pokojowej, więc należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki.
Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Nie pomijaj tego kroku, ponieważ nadaje on potrawie odpowiedni smak.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodaj mielone mięso na patelnię i smaż, aż będzie kruche.
Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się przezroczyste. Aromat smażonej cebuli i czosnku to pewny znak, że mięso mielone osiągnęło odpowiedni punkt gotowania.
Teraz dodaj spiczastą kapustę i wszystko dobrze wymieszaj. Po kilku minutach dodaj wodę i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 15 minut. Trzymaj pokrywkę pod lekkim kątem, aby para mogła się ulotnić.
Na koniec doprawić pikantne mięso mielone ze spiczastą kapustą solą, pieprzem, musztardą i papryką. Możesz wybrać swój własny smak. Świeżo zmielony pieprz nadaje potrawie wyjątkowy smak.