Źródło: Pexels
Nalewka z aronii
Domowa nalewka z owoców aronii.
Składniki
- 2 kg aronii
- 1 litr spirytusu
- 1 kg cukier kryształ
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 laski wanilii
- 1⁄2 Cytryny
- skórka starta
Najnowsze ulotki
Procedura
Nalewka z aronii to smaczny i zdrowy sposób na wykorzystanie tego owocu.
Składniki:
1 litr aronii
1 litr spirytusu
1 kg cukru
1 laska cynamonu
4 goździki
2 laski wanilii
1/2 cytryny, skórka starta
Sposób przygotowania:
Owoce aronii dokładnie umyj i osusz.
Włóż aronię do słoja i zalej spirytusem.
Dodaj cukier, cynamon, goździki, wanilię i startą skórkę z cytryny.
Słój dobrze zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na około 2 miesiące.
Co kilka dni potrząsaj słojem, aby rozpuścić cukier.
Po 2 miesiącach przecedź nalewkę przez gęste sito lub gazę i przelej do butelek.
Nalewka jest gotowa do spożycia po ok. 2 miesiącach, jednak im dłużej ją przechowujesz, tym lepsza będzie jej smak.
8. Przechowywaj butelki z nalewką w ciemnym i chłodnym miejscu.