Źródło: Pixabay: silviarita
Nalewka Miętowa
Pachnąca i orzeźwiająca nalewka miętowa. Idealna do poprawienia trawienia po ciężkim posiłku lub jako dodatek do desersu. Należy pamiętać, że wymaga kilku tygodni maceracji, więc lepiej ją przygotować z wyprzedzeniem.
Składniki
- Mięta
- 750 ml wódka
- 200 g cukier
- 375 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść miętę, osusz i odłóż.
Rozgrzej wodę z cukrem w rondelku, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 10 minut, aż uzyskasz syrop.
Dodaj miętę do syropu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Odłóż rondel od ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy syrop będzie zimny, dodaj do niego wódkę i dokładnie wymieszaj.
Nalewkę przelej do butelki, zakręć i odstaw na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce.
Po dwóch tygodniach, nalewkę przecedź, z powrotem przelej do butelki i przechowuj w chłodnym miejscu.