REKLAMA

Źródło: Pixabay: silviarita

Nalewka Miętowa

Pachnąca i orzeźwiająca nalewka miętowa. Idealna do poprawienia trawienia po ciężkim posiłku lub jako dodatek do desersu. Należy pamiętać, że wymaga kilku tygodni maceracji, więc lepiej ją przygotować z wyprzedzeniem.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • Mięta Dodano do
  • 750 ml wódka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 375 ml woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

1440 min.
1. Krok

Oczyść miętę, osusz i odłóż.

2. Krok

Rozgrzej wodę z cukrem w rondelku, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 10 minut, aż uzyskasz syrop.

3. Krok

Dodaj miętę do syropu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

4. Krok

Odłóż rondel od ognia i pozostaw do wystygnięcia. Gdy syrop będzie zimny, dodaj do niego wódkę i dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Nalewkę przelej do butelki, zakręć i odstaw na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce.

6. Krok

Po dwóch tygodniach, nalewkę przecedź, z powrotem przelej do butelki i przechowuj w chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy