REKLAMA

Źródło: Freepik

Najlepszy cytrynowy sernik bezowy ever

Przygotowanie tego cytrynowego sernika bezowego jest równie przyjemne, co jego jedzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
9

Na skórkę:

  • 112 filiżanki Okruchy krakersów graham Dodano do
  • 12 filiżanka Niesolone masło, roztopione Dodano do
  • 14 filiżanka cukier kryształ Dodano do

Przygotowanie sernika:

  • 3 bloki Serek śmietankowy, zmiękczony Dodano do
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 1 filiżanka kwaśna śmietana Dodano do
  • Skórka i sok z dwóch cytryn Dodano do

Twaróg cytrynowy:

  • 12 filiżanka sok z cytryny Dodano do
  • 2 łyżki Skórka z cytryny Dodano do
  • 12 filiżanka cukier Dodano do
  • 4 żółtka jaj Dodano do

Beza:

  • 4 białka jaj Dodano do
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 12 łyżeczka Kamień winny Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 160°C (320°F). Wymieszaj w misce okruchy krakersów graham, roztopione masło i cukier na kruszonkę. Wciśnij tę mieszankę na dno 9-calowej tortownicy. Piec przez 10 minut, a następnie odstawić na bok.

2. Krok

W przypadku sernika upewnij się, że serek śmietankowy jest dobrze zmiękczony - pomoże to zmniejszyć ryzyko grudek. Wymieszaj serek śmietankowy, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodawaj jajka po jednym na raz, miksując każde z nich aż do całkowitego wymieszania - nadmierne ubijanie może doprowadzić do popękania powierzchni. Po połączeniu delikatnie wmieszaj kwaśną śmietanę, skórkę z cytryny i sok za pomocą szpatułki. Wylać na ostudzone ciasto.

3. Krok

Piec sernik przez godzinę. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik w środku z zamkniętymi drzwiczkami na kolejną godzinę - zmniejsza to ryzyko zapadnięcia się sernika. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Krok

W tym czasie przygotuj lemon curd. Wymieszaj sok z cytryny, skórkę, cukier i żółtka w rondelku na średnim ogniu. Stale mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Odcedź ją, aby usunąć wszelkie grudki - ten krok sprawi, że twaróg będzie gładszy. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź na ostudzonym serniku.

5. Krok

Aby przygotować bezę, ubij białka, cukier i kremówkę, aż utworzą się sztywne szczyty. Rozłóż ją na lemon curd.

6. Krok

Umieść sernik pod brojlerem, aż beza lekko się zarumieni - uważnie obserwuj, aby zapobiec przypaleniu. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy