Źródło: Freepik
Najlepszy cytrynowy sernik bezowy ever
Przygotowanie tego cytrynowego sernika bezowego jest równie przyjemne, co jego jedzenie.
Składniki
Na skórkę:
- 11⁄2 filiżanki Okruchy krakersów graham
- 1⁄2 filiżanka Niesolone masło, roztopione
- 1⁄4 filiżanka cukier kryształ
Przygotowanie sernika:
- 3 bloki Serek śmietankowy, zmiękczony
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 3 jajka
- 1 filiżanka kwaśna śmietana
- Skórka i sok z dwóch cytryn
Twaróg cytrynowy:
- 1⁄2 filiżanka sok z cytryny
- 2 łyżki Skórka z cytryny
- 1⁄2 filiżanka cukier
- 4 żółtka jaj
Beza:
- 4 białka jaj
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczka Kamień winny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 160°C (320°F). Wymieszaj w misce okruchy krakersów graham, roztopione masło i cukier na kruszonkę. Wciśnij tę mieszankę na dno 9-calowej tortownicy. Piec przez 10 minut, a następnie odstawić na bok.
W przypadku sernika upewnij się, że serek śmietankowy jest dobrze zmiękczony - pomoże to zmniejszyć ryzyko grudek. Wymieszaj serek śmietankowy, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodawaj jajka po jednym na raz, miksując każde z nich aż do całkowitego wymieszania - nadmierne ubijanie może doprowadzić do popękania powierzchni. Po połączeniu delikatnie wmieszaj kwaśną śmietanę, skórkę z cytryny i sok za pomocą szpatułki. Wylać na ostudzone ciasto.
Piec sernik przez godzinę. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik w środku z zamkniętymi drzwiczkami na kolejną godzinę - zmniejsza to ryzyko zapadnięcia się sernika. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj lemon curd. Wymieszaj sok z cytryny, skórkę, cukier i żółtka w rondelku na średnim ogniu. Stale mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Odcedź ją, aby usunąć wszelkie grudki - ten krok sprawi, że twaróg będzie gładszy. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozprowadź na ostudzonym serniku.
Aby przygotować bezę, ubij białka, cukier i kremówkę, aż utworzą się sztywne szczyty. Rozłóż ją na lemon curd.
Umieść sernik pod brojlerem, aż beza lekko się zarumieni - uważnie obserwuj, aby zapobiec przypaleniu. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.