Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Mostek wieprzowy na grzybach
W przypadku tego przepisu zawsze z niecierpliwością czekam na moment, w którym piekę mostek wieprzowy na złoty kolor, a następnie polewam go aromatycznym sosem grzybowym.
Składniki
- 800 g Mostek wieprzowy
- 300 g Grzyby
- 1 The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 200 ml Krem do gotowania
- Sól, czarny pieprz
- Majeranek
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj, posól i popieprz mostek wieprzowy. Następnie obsmażyć go ze wszystkich stron na patelni na oleju. Następnie przełożyć do naczynia do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. Ostrożnie, mostek wieprzowy powinien być delikatny.
Podczas gdy mięso się piecze, przygotować sos grzybowy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na oleju, dodać pokrojone, posolone i przyprawione grzyby. Gdy grzyby lekko zżółkną, dodaj śmietanę do gotowania. Osobiście zalecam pozostawienie sosu na wolnym ogniu przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać z sosem grzybowym.