Medaliony z kurczaka
Piersi z kurczaka są dla wielu osób suchym mięsem, ale prawda jest taka, że trzeba je tylko przygotować dobrze, aby były soczyste. To jest właśnie jedna z możliwości przygotowania doskonałego dania z nich. Często robię te medaliony, są szybkie i smakowite🙂
Składniki
- 1 kg Pierś z kurczaka
- 1 szt The Onion
- 2 szt jajka
- 180 ml krem do gotowania
- 3 łyżka stołowa Skrobia
- 2 łyżka stołowa Musztarda
- 1 łyżka stołowa Puree pomidorowy
- 1 łyżeczka Papryka czerwona mielona
- 1 łyżeczka Mielone czarne pieprz
- 2 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczka Sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotujemy wszystko, co jest potrzebne. Pokrój pierś z kurczaka na małe, cienkie kawałki, a cebulę na cieniutko. Ja pokroiłam cebulę na cienkie, długie kawałki.
W końcu, w jednej misce mieszamy wszystkie składniki i zostawiamy w lodówce przez całą noc. Spokojnie można tak przygotowane zostawić w lodówce nawet na 3-4 dni 🙂
Następnego dnia, gdy chcemy piec, wyjmujemy je z lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy medaliony z obu stron. Na patelnię kładziemy je za pomocą łyżki. Upieczone wyjmujemy na talerz bez papieru kuchennego, który w tym przypadku wchłaniałby sok z medaliów i ostatecznie wysychałyby.
Medaliony są smaczne i pięknie soczyste. Wystarczy tylko wybrać dodatek według własnego smaku. Są również idealne do przygotowania hamburgerów lub kanapek. Smacznego!
Moje kolejne przepisy możesz znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube