Źródło: Michael Edwards from Getty Images
Marynata do pieczonego kurczaka
Prosta marynata idealna do pieczonego kurczaka.
Składniki
- 1 kawałek Kurczak
- 4 goździki Czosnek
- 100 ml sos sojowy
- 2 łyżka stołowa Miód
- szczypta soli
- Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżka stołowa Olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznijmy od przygotowania naszej marynaty. W misce wymieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, miód, sól i mielony czarny pieprz.
Osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym i lekko posmarować olejem roślinnym.
Następnie umieść kurczaka w misce z marynatą i dokładnie go nią natrzyj. Moja rada jest taka, aby marynować go w lodówce, co najmniej 2 godziny, ale najlepiej przez całą noc.
Pozwól kurczakowi osiągnąć temperaturę pokojową przed włożeniem go do piekarnika.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, ale dokładny czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Pamiętaj, aby od czasu do czasu posmarować kurczaka pozostałą marynatą podczas pieczenia.