Źródło: jirkaejc from Getty Images
Marynata do kurczaka z grilla
Doskonała marynata, która nadaje grillowanemu kurczakowi wspaniały smak i soczystość.
Składniki
- 6 goździki czosnek
- 2 łyżeczka sól i pieprz
- 4 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 4 łyżka stołowa sok z cytryny
- 2 łyżeczka Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Do miski dodajemy czosnek, sól, mielony czarny pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Wszystko dobrze mieszamy.
Kurczak myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kładziemy w przygotowanej marynacie. Mieso dobrze mieszamy, aby było pokryte marynatą z każdej strony.
Mięso w marynacie pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, idealnie jednak przez noc.
Następnie wyjmujemy mięso z marynaty i grillujemy je bezpośrednio na nim. Upewnij się, że mięso ma temperaturę pokojową przed grillowaniem i nie robimy niepotrzebnych otworów na grillu, aby sok z mięsa nie wyciekał.
Podczas grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy pozostałym marynatą. Po usmażeniu mięso pozostawiamy na chwilę, a następnie podajemy.