REKLAMA

Źródło: Pexels

Malinowa chmurka

Ciasto lekkie jak chmurka. Idealne na lato.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Biszkopt

  • 3 jajka Dodano do
  • proszek do pieczenia Dodano do

Warstwa malinowa

  • 3 galaretki malinowe Dodano do
  • 800 g mrożonych malin Dodano do

Krem mascarpone

  • 600 ml bitej śmietany Dodano do
  • 1 opakowanie mascarpone Dodano do

Bezy

  • 3 białka jaj Dodano do
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj dużą miskę, w której będziesz ubijać białka, aż się spienią, następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodaj żółtka.

2. Krok

Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 min.

3. Krok

Przygotuj galaretkę malinową. Dodaj maliny i wymieszaj. Schłodzoną masę malinową rozsmaruj na gotowej warstwie biszkoptowej.

4. Krok

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i mascarpone. Rozprowadź na schłodzonej warstwie malinowej i wstaw do lodówki.

5. Krok

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier po łyżeczce, a na końcu skrobię ziemniaczaną. Piecz na blasze o wymiarach keksówki w temperaturze 140°C przez około 45-60 minut. Po ostygnięciu ostrożnie ułóż na wierzchu schłodzonego ciasta i udekoruj świeżymi malinami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy