Źródło: Pexels
Malinowa chmurka
Ciasto lekkie jak chmurka. Idealne na lato.
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- proszek do pieczenia
Warstwa malinowa
- 3 galaretki malinowe
- 800 g mrożonych malin
Krem mascarpone
- 600 ml bitej śmietany
- 1 opakowanie mascarpone
Bezy
- 3 białka jaj
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj dużą miskę, w której będziesz ubijać białka, aż się spienią, następnie dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodaj żółtka.
Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 min.
Przygotuj galaretkę malinową. Dodaj maliny i wymieszaj. Schłodzoną masę malinową rozsmaruj na gotowej warstwie biszkoptowej.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem i mascarpone. Rozprowadź na schłodzonej warstwie malinowej i wstaw do lodówki.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier po łyżeczce, a na końcu skrobię ziemniaczaną. Piecz na blasze o wymiarach keksówki w temperaturze 140°C przez około 45-60 minut. Po ostygnięciu ostrożnie ułóż na wierzchu schłodzonego ciasta i udekoruj świeżymi malinami.