REKLAMA

Źródło: FreezeFrameStudio from Getty Images Signature

Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron penne ugotowany al dente łączy się ze smażonym szpinakiem, pokruszoną fetą, crème fraîche i jogurtem w tym łatwym wegetariańskim zapiekanym daniu z makaronu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 340 g makaron penne Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • 453 g szpinak baby Dodano do
  • Sól koszerna Dodano do
  • 340 g Pokruszona feta Dodano do
  • 2126 g Crème fraîche lub kwaśna śmietana Dodano do
  • 170 g Jogurt naturalny Dodano do
  • świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • 23 filiżanka parmezan Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 375°F. Natłuścić naczynie do pieczenia o wymiarach 9 na 3 cale.

2. Krok

W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, jeśli makaron będzie lekko niedogotowany. Odcedź.

3. Krok

Na patelni na średnim ogniu rozgrzać mżawkę oliwy z oliwek. Dodać szpinak, posypać solą i smażyć, mieszając, aż zwiędnie. Przełożyć do durszlaka i odcisnąć cały płyn. Grubo posiekać.

4. Krok

W dużej misce wymieszać fetę, crème fraîche i jogurt. Dodać szpinak i wymieszać do połączenia, a następnie wmieszać makaron. Doprawić czarnym pieprzem i wlać do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posypać równomiernie parmezanem.

5. Krok

Piec, aż będą ciepłe i bąbelkowe, około 30 minut. Podawać od razu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy