Źródło: FreezeFrameStudio from Getty Images Signature
Makaron ze szpinakiem i fetą
Makaron penne ugotowany al dente łączy się ze smażonym szpinakiem, pokruszoną fetą, crème fraîche i jogurtem w tym łatwym wegetariańskim zapiekanym daniu z makaronu.
Składniki
- 340 g makaron penne
- oliwa z oliwek
- 453 g szpinak baby
- Sól koszerna
- 340 g Pokruszona feta
- 2126 g Crème fraîche lub kwaśna śmietana
- 170 g Jogurt naturalny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2⁄3 filiżanka parmezan
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 375°F. Natłuścić naczynie do pieczenia o wymiarach 9 na 3 cale.
W dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, jeśli makaron będzie lekko niedogotowany. Odcedź.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać mżawkę oliwy z oliwek. Dodać szpinak, posypać solą i smażyć, mieszając, aż zwiędnie. Przełożyć do durszlaka i odcisnąć cały płyn. Grubo posiekać.
W dużej misce wymieszać fetę, crème fraîche i jogurt. Dodać szpinak i wymieszać do połączenia, a następnie wmieszać makaron. Doprawić czarnym pieprzem i wlać do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posypać równomiernie parmezanem.
Piec, aż będą ciepłe i bąbelkowe, około 30 minut. Podawać od razu.