Źródło: kivoart from Getty Images
Makaron penne pomodoro
Przepis na smaczny makaron alla penne pomodoro z sosem pomidorowym.
Składniki
- 400 g Makaron penne
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 4 Goździki Czosnek
- 1 Łyżka Płatki chili (opcjonalnie)
- 1 szt Duży arkusz pomidorów średniej wielkości
- 1 hrst świeża bazylia
- sól i pieprz do smaku
- Parmezan do tarcia
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagotuj wodę w garnku, posól ją i dodaj makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Upewnij się, że makaron jest lekko twardy - będzie się dalej gotował w sosie.
W międzyczasie podgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj posiekany czosnek oraz płatki chili. Dodaję je, aby uzyskać lekko pikantną przygodę, ale jeśli nie jesteś fanem pikantnych smaków, możesz je pominąć.
Gdy czosnek nabierze złotego koloru, dodaj pokrojone pomidory i smaż je do miękkości. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Odcedź gotowy makaron (ale zostaw trochę wody na boku, aby później rozrzedzić sos) i dodaj go na patelnię z pomidorami. Czasami dodaję łyżkę wody z makaronu, aby sos lepiej oblepił makaron.
Na koniec dodaj świeżą bazylię i lekko wymieszaj.
Makaron Penne Pomodoro podaję prosto z patelni, posypany świeżo startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii.