REKLAMA

Źródło: CCat82 from Getty Images

Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym to przyjemne połączenie słodko-kwaśnego sosu, który doskonale komplementuje smak łososia. Proste do przygotowania, ale efekt jest piękny i smaczny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Łosoś

  • 4 Kawałki łososia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Szczypta Czarny pieprz Dodano do

Pomarańczowy sos

  • 2 kawałek Pomarańcze Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka masło Dodano do
  • 1 łyżeczka Skrobia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Łosoś - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natrzyj łososia solą i przyprawami i odłóż na 10-15 minut, aby miał czas trochę odpocząć.

2. Krok

Sos - Wyciśnij sok z pomarańczy. W małym garnku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, masło i skrobię, doprowadź do wrzenia. Pozostaw na ogniu, aż sos zgęstnieje.

3. Krok

Łososia połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 12-15 minut, lub do momentu, kiedy łosoś jest całkowicie gotowy.

4. Krok

Przed podaniem łososia polewaj przygotowanym sosem pomarańczowym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy