REKLAMA
Źródło: CCat82 from Getty Images
Łosoś w sosie pomarańczowym
Łosoś w sosie pomarańczowym to przyjemne połączenie słodko-kwaśnego sosu, który doskonale komplementuje smak łososia. Proste do przygotowania, ale efekt jest piękny i smaczny.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Łosoś
- 4 Kawałki łososia
- 1 Szczypta sól
- 1 Szczypta Czarny pieprz
Pomarańczowy sos
- 2 kawałek Pomarańcze
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka masło
- 1 łyżeczka Skrobia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Łosoś - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natrzyj łososia solą i przyprawami i odłóż na 10-15 minut, aby miał czas trochę odpocząć.
2. Krok
Sos - Wyciśnij sok z pomarańczy. W małym garnku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, masło i skrobię, doprowadź do wrzenia. Pozostaw na ogniu, aż sos zgęstnieje.
3. Krok
Łososia połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 12-15 minut, lub do momentu, kiedy łosoś jest całkowicie gotowy.
4. Krok
Przed podaniem łososia polewaj przygotowanym sosem pomarańczowym.