REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ayExwiH89HLxk0kL1aOK/a3f4e3cb0a75ee4176a5e35fff16f8.jpeg)
Źródło: Pixabay: Pexels
Likier czekoladowy
Likier czekoladowy to niebiański, kremowy likier, doskonały na zimowe wieczory. Jest łatwy w przygotowaniu i może stanowić wspaniały prezent dla miłośników czekolady.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 g Czekolada wieczorem
- 250 ml mleko
- 200 ml wódka
- 2 Kawałek strąk wanilii
- 100 g cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Podzielmy czekoladę na małe kawałki.
2. Krok
Podgrzewajmy mleko w średnim garnku, a następnie dodajemy czekoladę i mieszajmy, aż całkowicie się rozpuści.
3. Krok
Dodaj laski wanilii i cukier puder, a następnie mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Krok
Zdejmij garnek z ognia i pozwól mieszance ostygnać.
5. Krok
Gdy mieszanina całkowicie ostygnie, dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy.
6. Krok
Przelejmy otrzymany likier do butelki, zamknijmy go i wstawmy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki mogły się połączyć.
7. Krok
Przed spożyciem dobrze wstrząsnąć likierem.