REKLAMA

Źródło: invizbk from Getty Images Signature

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to jeden z moich ulubionych sposobów na ochłodę w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiająca, ale też bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie raz przygotowywałam ją podczas letnich grilla czy spotkań z przyjaciółmi i zawsze zyskiwała ogromne uznanie. Dodatek mięty dodaje jej świeżości, a cytryna i arbuz nadają słodko-kwasowy smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 ks mały arbuz Dodano do
  • 2 ks Sok z cytryn Dodano do
  • 14 Okulary cukru Dodano do
  • Gęsta garść świeżej mięty Dodano do
  • Lód do podania Dodano do
  • Woda gazowana do podania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zacznij od pokrojenia arbuza na małe kawałki. Z mojego doświadczenia wynika, że im mniejsze, tym łatwiej będzie nam je zmiksować.

2. Krok

W blenderze zmiksuj kawałki arbuza na gładki mus. Możesz przecedzić go przez sito, jeśli wolisz lemoniadę bez miąższu. Osobiście uważam, że miąższ dodaje lemoniadzie charakteru.

3. Krok

Dodaj do blendera sok z cytryn, cukier i miętę. Nie polecam dodawania zbyt dużej ilości cukru na raz, lepiej spróbować i dosłodzić według własnego gustu.

4. Krok

Wszystko dokładnie zmiksuj.

5. Krok

Podawaj z dużą ilością lodu i opcjonalnie z dodatkiem wody gazowanej dla dodatkowej orzeźwienia.

6. Krok

Dodatkową radą, którą chciałabym się podzielić, jest to, że lemoniadę warto przygotować chwilę przed podaniem, żeby smaki miały czas się \przegryźć\Ciesz się tym kremowo-orzeźwiającym napojem i daj mi znać, jak Ci smakuje!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy