Źródło: Freepik
Łatwe klasyczne mini serniczki
Te mini serniczki są idealne na przyjęcia lub spotkania rodzinne, ponieważ są wygodnie porcjowane - zdecydowanie przyciągają tłumy.
Składniki
Skórka:
- 11⁄2 filiżanki Okruchy krakersów graham
- 4 łyżki stołowe Niesolone masło, roztopione
- 2 łyżki stołowe cukier kryształ
Wypełnienie:
- 16 uncje Serek śmietankowy, zmiękczony
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 2 duży jajka
- 1⁄4 filiżanka Mąka uniwersalna
- 1⁄2 filiżanka kwaśna śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 163°C (325°F) i wyłóż formę do muffinek foremkami do babeczek. Zalecam użycie silikonowych wkładek, ponieważ ułatwiają one uwalnianie mini serniczków.
W średniej misce wymieszaj okruchy krakersów graham, roztopione masło i 2 łyżki cukru. Z tej mieszanki powstanie ciasto na sernik. Podzielić mieszankę na wyłożone folią kubki do muffinów, mocno dociskając do dna każdego z nich.
W dużej misce miksera ubić zmiękczony serek śmietankowy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać 1 szklankę cukru, kontynuując ubijanie, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodawaj ekstrakt waniliowy i jajka po jednym na raz, upewniając się, że każde jajko zostało w pełni wmieszane przed dodaniem kolejnego.
Stopniowo dodawać mąkę i śmietanę do masy serowej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przesadzaj z mieszaniem, ponieważ spowoduje to, że sernik będzie gęstszy.
Przełóż ciasto do przygotowanych foremek na muffinki na wierzchu krakersów grahamowych.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut lub do momentu, aż środek sernika będzie twardy. Pamiętaj, że mini serniki pieką się szybciej niż pełnowymiarowe serniki, więc uważnie obserwuj, aby uniknąć nadmiernego upieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie przez około 10 minut. Następnie przełożyć mini serniczki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem, ponieważ najlepiej smakują schłodzone. Smacznego!