Źródło: facebook:Kenyérlángos - Langalló
Lángallo
Nigdy nie sądziłem, że kultura trash food stanie się częścią mojego domu, ale od czasu zrobienia lángallo nie ma już odwrotu. Unikalny smak i szybki czas przygotowania stały się ulubionymi dla nas wszystkich. Uwielbiam wyrabiać ciasto ręcznie, czując jak jest sprężyste. A kiedy wyjmuję je z piekarnika, nic nie przebije zapachu świeżego, chrupiącego lángallo.
Składniki
- 500 g Mąka
- 1 tasak drożdże suszone
- 1 łyżeczka cukier
- 2 łyżeczka sól
- 350 ml woda
- 2 dl kwaśna śmietana
- 200 g Szynka lub salami (lub dowolny rodzaj kiełbasy)
- 2 gerezd czosnek
- 250 g Ser (mozzarella lub trappista)
- 2 łyżeczka oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól w dużej misce. W miejscu, w którym zawsze pakujesz mąkę w dłonie i czujesz, jak dłonie reagują na temperaturę ciała, ponieważ może to mieć kluczowe znaczenie w procesie.
Stopniowo dodawaj wodę i ugniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na początku może być lepkie, ale nie rozpaczaj, warto dla efektu końcowego.
Przykryj ciasto i odstaw na 10 minut. Ważne jest, aby się nie spieszyć, ponieważ ciasto potrzebuje czasu, aby osiągnąć przyjemną konsystencję.
W międzyczasie zetrzyj ser, posiekaj mięso i wyciśnij czosnek do miski. Pokochasz zapachy unoszące się w kuchni.
Rozwałkuj ciasto w dużej, natłuszczonej formie do pieczenia. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli pozwolisz gościom kształtować ciasto, będą oni naprawdę zadowoleni z tego procesu.
Rozłóż warstwę kwaśnej śmietany na makaronie, następnie posyp czosnkiem, a na wierzchu rozłóż ser i mięso.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, ale uważać, aby się nie przypaliły.