Źródło: VeselovaElena for iStockPhotos
Kremowy ser spaetzle Kuchnia niemiecka
Klasykiem niemieckiej kuchni, który nigdy nie zawodzi, jest zdecydowanie kremowe Käsespätzle. Jako rodowita Szwabka, przygotowywałam i udoskonalałam ten przepis niezliczoną ilość razy od dzieciństwa i dlatego mogę to potwierdzić: Z odpowiednimi składnikami i kilkoma sztuczkami w rękawie, domowe Käsespätzle są nieodparcie pyszne!
Składniki
- 250 g Mąka
- 4 jajka
- 1 Łyżeczka sól
- 75 ml woda
- 200 g Ser ementaler
- 2 cebula
- 2 Łyżka stołowa masło
- sól i pieprz
- świeży szczypiorek do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
1 Aby przygotować klasyczne niemieckie serowe spaetzle, najpierw wymieszaj mąkę, jajka i sól w misce. Dodaj wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. W zależności od tego, jak rozkłócone są jajka, możesz potrzebować nieco więcej lub mniej wody. Jest to całkowicie normalne i stanowi część sztuki wyrabiania ciasta spaetzle.
Odstawić ciasto na około 20 minut. W międzyczasie zetrzeć ser i drobno pokroić cebulę.
Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i usmaż krążki cebuli na złoty kolor. Wymagana jest tutaj cierpliwość, ponieważ tylko powoli smażona cebula rozwija swój pełny smak.
Doprowadź wodę do wrzenia w dużym rondlu i dodaj sól. Zeskrob lub przeciśnij ciasto przez sito do spaetzle lub krajalnicę do spaetzle bezpośrednio do wody. Gdy tylko spaetzle wypłyną na powierzchnię, są gotowe i można je wyjąć łyżką cedzakową.
Umieść gotowe spaetzle w naczyniu żaroodpornym i przykryj warstwą startego sera. Kontynuuj dodawanie warstw spaetzle i sera, aż wszystkie składniki zostaną zużyte. Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz zapiekankę przez około 10 minut, aż ser dobrze się rozpuści.
Posyp klasyczne serowe spaetzle smażoną cebulą i świeżym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Smacznego!