REKLAMA
Źródło: Pexels
Krem z dyni
Zupa krem z dyni to pyszne i proste danie, które jest idealne na jesienne i zimowe dni. Możesz dodać do niej inne warzywa, takie jak marchew lub seler, aby dodać więcej smaku i wartości odżywczych.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub kurczaka
- 1⁄2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- imbir
- Cynamon
- Tymianek
- natka pietruszki
- nasiona słonecznika
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Dynię umyć, obrać i pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
2. Krok
W garnku rozgrzać bulion i dodać dynię, cebulę i czosnek. Dodać przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, gałązki tymianku) do smaku.
3. Krok
Gotować przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
4. Krok
Zmiksować zupę na kremową konsystencję.
5. Krok
Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
6. Krok
Podawać posypaną nasionami słonecznika.