Kotleciki z piersi kurczaka w panierce
Soczyste kotlety z kurczaka zapiekane w piekarniku, obtoczone w chrupiącej bułce tartej i polane majonezowym sosem.
Składniki
- 4 szt Kurczak udka bez kości
- 3 szt ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszony tymianek
- 1 łyżeczka suszona bazylia
- 1 łyżeczka suszone oregano
- 1 łyżeczka Rosemary
- 1 łyżeczka Pietruszka
- 4 łyżka stołowa majonez
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta
- Sól
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeśli nie mamy kupnych bułek tartej, możemy również użyć starego tostowego chleba, który najpierw zetrzeć na drobno.
Źródło: Youtube
Następnie przysmażamy go na patelni, polewamy odrobiną oleju i mieszamy, aż bułka tarta zbrązowieje.
Źródło: Youtube
Gdy bułka tarta ostygnie, ponownie ją miksujemy z suszonym koperkiem, rozmarynem, oregano, bazylią, pietruszką, czosnkiem, solą i czarnym pieprzem na drobną posypkę.
Źródło: Youtube
Umyj i delikatnie rozbij filety z kurczaka.
Przygotujemy sos, którym posmarujemy kawałki kurczaka. Czosnek obieramy i ścieramy na drobno.
Źródło: Youtube
Do czosnku dodajemy majonez i mielony czarny pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Źródło: Youtube
Kurczakowe kotlety obtaczamy w majonezie i bułce tartej.
Źródło: Youtube
Piecimy je w piekarniku rozgrzanym do 220°C, na ruszcie, który smarujemy olejem. Czas pieczenia wynosi od 20 do 25 minut.
Źródło: Youtube