Źródło: YelenaYemchuk from Getty Images
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Połączenie miękkiego mięsa mielonego, sosu pomidorowego i różnych przypraw sprawia, że danie to jest prawdziwym przysmakiem. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!
Składniki
- 500 g Mięso mielone (wołowina lub wieprzowina)
- 2 szt Czerwona cebula
- 4 Goździki Czosnek
- 500 g Pomidory w puszce
- 1 łyżka stołowa Koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka stołowa Cukier
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa Gładka mąka
- 1 jajko
- 1 Objętość Pietruszka
- 2 Łyżki Oleje
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj mieszankę mięsną na kulki. Mięso mielone mieszam z solą, pieprzem i mąką. Dodaj również drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, które wcześniej wycisnęłam.
Wlej jajko do masy i wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj gotową masę w kulki, które mają być podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie.
Umieść klopsiki w gorącym oleju i smaż je z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć je i pozostawić na talerzu z papierem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni, na której opiekane były kulki, dodaj posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodać klopsiki i gotować je w sosie przez kolejne 15 minut.
Klopsiki w sosie pomidorowym podawaj z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Osobiście preferuję frytki, które doskonale wchłaniają sos pomidorowy i nadają całemu daniu odpowiedni smak.