REKLAMA

Źródło: pixabay

Kiełbasa swojska

Przepis na doskonałą domową kiełbasę.

REKLAMA

Składniki

porcje
18
  • 2 kg Wieprzowina (różne) Dodano do
  • 600 g Boczek wieprzowy Dodano do
  • 20 g czosnek Dodano do
  • 50 g Sól Dodano do
  • 8 g Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 4 g kminek Dodano do
  • 30 g słodka papryka mielona Dodano do
  • 10 g cukier kryształ Dodano do
  • Wieprzowina jelitowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Mięso wraz z boczkiem kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do pojemnika, który można zamknąć. Dodajemy przyprawy, paprykę, sól, kmin i przeciśnięty czosnek. Mieszamy, zamykamy i pozostawiamy do następnego dnia.

2. Krok

Następnego dnia mieszamy mięso, jeśli woda się wylewa, odlejemy ją. Teraz możemy zmielić mieszaninę. Wybierz grubość mielenia, w zależności od tego, czy chcesz, aby mozaika w kiełbasie była większa czy mniejsza.

3. Krok

Do mielonego mięsa dodajemy cukier i dobrze mieszamy, możemy mieszać nawet 30 minut. Mieszaninę ponownie pozostawiamy do uleżenia, najlepiej do następnego dnia, ale co najmniej 3 godziny.

4. Krok

Teraz możemy wypełnić kiszki mięsem kiełbasianym. Świeże kiełbasy możemy wędzić lub piec, również tak świeże.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy