Źródło: pixabay
Kiełbasa swojska
Przepis na doskonałą domową kiełbasę.
Składniki
- 2 kg Wieprzowina (różne)
- 600 g Boczek wieprzowy
- 20 g czosnek
- 50 g Sól
- 8 g Mielony czarny pieprz
- 4 g kminek
- 30 g słodka papryka mielona
- 10 g cukier kryształ
- Wieprzowina jelitowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso wraz z boczkiem kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do pojemnika, który można zamknąć. Dodajemy przyprawy, paprykę, sól, kmin i przeciśnięty czosnek. Mieszamy, zamykamy i pozostawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia mieszamy mięso, jeśli woda się wylewa, odlejemy ją. Teraz możemy zmielić mieszaninę. Wybierz grubość mielenia, w zależności od tego, czy chcesz, aby mozaika w kiełbasie była większa czy mniejsza.
Do mielonego mięsa dodajemy cukier i dobrze mieszamy, możemy mieszać nawet 30 minut. Mieszaninę ponownie pozostawiamy do uleżenia, najlepiej do następnego dnia, ale co najmniej 3 godziny.
Teraz możemy wypełnić kiszki mięsem kiełbasianym. Świeże kiełbasy możemy wędzić lub piec, również tak świeże.