REKLAMA

Źródło: pixabay

Kiełbasa swojska

Przepis na doskonałą domową kiełbasę.

REKLAMA

Składniki

porcje
18
  • 2 kg Wieprzowina (różne) Dodano do
  • 600 g Boczek wieprzowy Dodano do
  • 20 g czosnek Dodano do
  • 50 g Sól Dodano do
  • 8 g Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 4 g kminek Dodano do
  • 30 g słodka papryka mielona Dodano do
  • 10 g cukier kryształ Dodano do
  • Wieprzowina jelitowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Mięso wraz z boczkiem kroimy na większe kawałki. Wrzucamy je do pojemnika, który można zamknąć. Dodajemy przyprawy, paprykę, sól, kmin i przeciśnięty czosnek. Mieszamy, zamykamy i pozostawiamy do następnego dnia.

2. Krok

Następnego dnia mieszamy mięso, jeśli woda się wylewa, odlejemy ją. Teraz możemy zmielić mieszaninę. Wybierz grubość mielenia, w zależności od tego, czy chcesz, aby mozaika w kiełbasie była większa czy mniejsza.

3. Krok

Do mielonego mięsa dodajemy cukier i dobrze mieszamy, możemy mieszać nawet 30 minut. Mieszaninę ponownie pozostawiamy do uleżenia, najlepiej do następnego dnia, ale co najmniej 3 godziny.

4. Krok

Teraz możemy wypełnić kiszki mięsem kiełbasianym. Świeże kiełbasy możemy wędzić lub piec, również tak świeże.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy