REKLAMA

Źródło: SUNGMIN from Getty Images

Kapuśniak z jajkiem

Zupa z kalarepy z jajkiem to jedno z moich ulubionych dań, gdy czuję potrzebę rozgrzania się w chłodne dni. Nie ma w niej nic skomplikowanego, więc jest to świetny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają uczyć się gotować.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt Duża kalarepa Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 12 łyżki papryka Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • 2 Łyżki Olej roślinny Dodano do
  • 1 l Bulion Dodano do
  • 2 Łyżki Pietruszka Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznijmy od pokrojenia cebuli i kalarepy na małe kawałki.

2. Krok

Rozgrzej garnek z odrobiną oleju i dodaj pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku i powoli podsmażaj, aż warzywa zaczną mięknąć.

3. Krok

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie wszystkie smaki się połączą.

4. Krok

Ubij jajka i wlej do zupy. Gotować przez kolejne 10 minut.

5. Krok

Gdy jajka się ugotują, zdejmij zupę z ognia i dodaj natkę pietruszki. Podziel zupę na miski i posiekaj jedno jajko na wierzchu każdej miski.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy