REKLAMA

Źródło: Promor from Getty Images

Kaczka w pomarańczach

Tradycyjne smaczne danie o delikatnym smaku pomarańczy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kaczka

  • 1 kawałek kaczka Dodano do
  • 4 Łyżki smalec Dodano do
  • 2 łyżki Sól Dodano do

Marynata

  • 2 szt pomarańczowy Dodano do
  • 100 ml sok pomarańczowy Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

210 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Kaczki umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

2. Krok

Natrzyj kaczkę solą i smalcem, upewnij się, że smalec jest równomiernie rozmieszczony.

3. Krok

Umieść kaczkę na ruszcie nad blachą do pieczenia i piecz przez 30 minut.

4. Krok

Przygotuj marynatę, mieszając sok z pomarańczy, miód i kawałki pomarańczy.

5. Krok

Po 30 minutach pieczenia kaczkę natrzyj marynatą i piecz jeszcze półtorej godziny, co 15 minut natierając kaczkę marynatą.

6. Krok

Kaczka jest gotowa, gdy jej skóra jest złota, a mięso delikatnie chrupiące. Podawaj z puree ziemniaczanym i plasterkami pomarańczy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy