REKLAMA
Źródło: Promor from Getty Images
Kaczka w pomarańczach
Tradycyjne smaczne danie o delikatnym smaku pomarańczy.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Kaczka
- 1 kawałek kaczka
- 4 Łyżki smalec
- 2 łyżki Sól
Marynata
- 2 szt pomarańczowy
- 100 ml sok pomarańczowy
- 2 Łyżki Miód
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
210 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Kaczki umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
2. Krok
Natrzyj kaczkę solą i smalcem, upewnij się, że smalec jest równomiernie rozmieszczony.
3. Krok
Umieść kaczkę na ruszcie nad blachą do pieczenia i piecz przez 30 minut.
4. Krok
Przygotuj marynatę, mieszając sok z pomarańczy, miód i kawałki pomarańczy.
5. Krok
Po 30 minutach pieczenia kaczkę natrzyj marynatą i piecz jeszcze półtorej godziny, co 15 minut natierając kaczkę marynatą.
6. Krok
Kaczka jest gotowa, gdy jej skóra jest złota, a mięso delikatnie chrupiące. Podawaj z puree ziemniaczanym i plasterkami pomarańczy.