Źródło: Sandrine Murray from Getty Images
Kaczka na miodzie
Przepis na pyszną kaczkę w miodzie, która nadaje się na uroczysty obiad lub kolację.
Składniki
- 1 szt Cała kaczka
- 2 łyżka stołowa Miód
- 2 łyżki Sole
- 1 Łyżka Mielony czarny pieprz
- 1 Łyżka Papryka mielona
- 4 Goździki Czosnek
- 2 szt The Onion
- 250 ml Czerwone wino
- 250 ml wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw dokładnie myję kaczkę wewnątrz i na zewnątrz, suszę ją.
Następnie mieszam miód, sól, pieprz, paprykę i zmiażdżony czosnek w małej misce, aby uzyskać pastę przyprawową.
Rozprowadzam tę pastę równomiernie na kaczce. Im dokładniej natrzesz, tym więcej przypraw dostanie się na kaczkę, a uzyskany smak będzie mocniejszy. Następnie pozostawiam kaczkę w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i przygotowuję naczynie do zapiekania. Na dnie układam posiekaną cebulę.
Następnie wkładam kaczkę do brytfanny i zalewam ją czerwonym winem i wodą. Przykrywam folią i piekę w nagrzanym piekarniku przez około dwie godziny.
Zanim wyjmę kaczkę z piekarnika, zdejmuję folię i pozwalam jej piec się przez około 30 minut na złoty kolor. W ten sposób uzyskuję chrupiącą skórkę.
Po wyjęciu kaczki z piekarnika pozwalam jej odpocząć przez kilka minut, a następnie podaję.