REKLAMA

Źródło: Sandrine Murray from Getty Images

Kaczka na miodzie

Przepis na pyszną kaczkę w miodzie, która nadaje się na uroczysty obiad lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt Cała kaczka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 2 łyżki Sole Dodano do
  • 1 Łyżka Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 1 Łyżka Papryka mielona Dodano do
  • 4 Goździki Czosnek Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 250 ml Czerwone wino Dodano do
  • 250 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Najpierw dokładnie myję kaczkę wewnątrz i na zewnątrz, suszę ją.

2. Krok

Następnie mieszam miód, sól, pieprz, paprykę i zmiażdżony czosnek w małej misce, aby uzyskać pastę przyprawową.

3. Krok

Rozprowadzam tę pastę równomiernie na kaczce. Im dokładniej natrzesz, tym więcej przypraw dostanie się na kaczkę, a uzyskany smak będzie mocniejszy. Następnie pozostawiam kaczkę w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 30 minut.

4. Krok

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i przygotowuję naczynie do zapiekania. Na dnie układam posiekaną cebulę.

5. Krok

Następnie wkładam kaczkę do brytfanny i zalewam ją czerwonym winem i wodą. Przykrywam folią i piekę w nagrzanym piekarniku przez około dwie godziny.

6. Krok

Zanim wyjmę kaczkę z piekarnika, zdejmuję folię i pozwalam jej piec się przez około 30 minut na złoty kolor. W ten sposób uzyskuję chrupiącą skórkę.

7. Krok

Po wyjęciu kaczki z piekarnika pozwalam jej odpocząć przez kilka minut, a następnie podaję.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy