Jak zrobić ramen
Przygotuj japońską zupę Ramen według tego oryginalnego przepisu.
Składniki
- 500 g Wieprzowina boczek
- 1 szt Ginger
- 3 szt ząbek czosnku
- 1 szt Zielona cebula
- 4 łyżka stołowa sos sojowy
- 3 łyżka stołowa sake
- 3 łyżka stołowa Sól
- 1 łyżka stołowa olej sezamowy
- 1 szt spaghetti
- 2 łyżka stołowa Soda oczyszczona
- woda
- 2 szt jajka na twardo
- Kiełki fasoli
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieprzowy bok umyj, posól i zawiń w folię spożywczą. Idealnie jest przygotować go dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Źródło: Youtube
Zieloną cebulę przekrawamy.
Źródło: Youtube
Imbir kroimy na plastry.
Źródło: Youtube
Obieramy czosnek.
Źródło: Youtube
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy tam cebulę, imbir, czosnek i mięso.
Źródło: Youtube
Wybieramy pien, który powstał na wierzchu, a garnka przykrywamy pokrywką. Gotujemy zupę przez 2 godziny (w szybkowarze wystarczy 20 minut).
Zostawimy rosół do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z niego mięso i odcedzamy warzywa.
Źródło: Youtube
Następnie odcedzamy tłuszcz.
Źródło: Youtube
Czysty rosół ponownie podgrzewamy, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, sake, olej sezamowy i dusimy go na niskim ogniu.
W drugim garnku ugotujemy makaron lub chukamen. Jeśli wybierzemy makaron, dodamy do wody sodę oczyszczoną. Po ugotowaniu odcedzamy wodę.
Do miski najpierw wlewamy rosół, następnie dodajemy makaron, blanszowane kiełki fasoli, gotowane i pokrojone jajko, plastry boczku i drobno pokrojoną zieloną cebulę.
Źródło: Youtube