:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/43c3e58813d1419b5e0a0b4c76c4d6.jpeg)
Jak zrobić ramen
Przygotuj japońską zupę Ramen według tego oryginalnego przepisu.
Składniki
- 500 g Wieprzowina boczek
- 1 szt Ginger
- 3 szt ząbek czosnku
- 1 szt Zielona cebula
- 4 łyżka stołowa sos sojowy
- 3 łyżka stołowa sake
- 3 łyżka stołowa Sól
- 1 łyżka stołowa olej sezamowy
- 1 szt spaghetti
- 2 łyżka stołowa Soda oczyszczona
- woda
- 2 szt jajka na twardo
- Kiełki fasoli
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieprzowy bok umyj, posól i zawiń w folię spożywczą. Idealnie jest przygotować go dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/c6a2e096cd7ed450329969b3e1dc92.jpeg)
Źródło: Youtube
Zieloną cebulę przekrawamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/0eb8b92a06bbdc1f21f5dc47ffe6aa.jpeg)
Źródło: Youtube
Imbir kroimy na plastry.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/a584d4d1dbaf76ced287d2292957f0.jpeg)
Źródło: Youtube
Obieramy czosnek.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/706b4fe41339fd410e6f78685704f5.jpeg)
Źródło: Youtube
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy tam cebulę, imbir, czosnek i mięso.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/85dc3887547a1489595453183efa28.jpeg)
Źródło: Youtube
Wybieramy pien, który powstał na wierzchu, a garnka przykrywamy pokrywką. Gotujemy zupę przez 2 godziny (w szybkowarze wystarczy 20 minut).
Zostawimy rosół do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z niego mięso i odcedzamy warzywa.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/73fef9c37cdb9104aeba573fb02426.jpeg)
Źródło: Youtube
Następnie odcedzamy tłuszcz.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/b77b416701f9cb570718dbc83797f7.jpeg)
Źródło: Youtube
Czysty rosół ponownie podgrzewamy, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, sake, olej sezamowy i dusimy go na niskim ogniu.
W drugim garnku ugotujemy makaron lub chukamen. Jeśli wybierzemy makaron, dodamy do wody sodę oczyszczoną. Po ugotowaniu odcedzamy wodę.
Do miski najpierw wlewamy rosół, następnie dodajemy makaron, blanszowane kiełki fasoli, gotowane i pokrojone jajko, plastry boczku i drobno pokrojoną zieloną cebulę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K4WAJEM_Xz39tAkVzzCG/c688305856db19a0f0d6d092955e5f.jpeg)
Źródło: Youtube