Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony
Jabłecznik z kruszonką
Tradycyjny polski deser, który łączy smak kwaśnych jabłek z słodką, chrupiącą kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub jako deser po obiedzie.
Składniki
Ciasto kruche:
- 250 ml mąki pszennej
- 250 g masla
- 5 ks żółtek
- 2 ks Cukry waniliowe
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- sok z cytryny
Beza:
- 5 ks białek
- 1 szkło cukru
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Zetrzyj masło na grubej tarce do mąki.
Rozetrzyj mąkę i masło w dłoniach jak mączkę.
Zrobić dołek na środku masy, wlać żółtka i wymieszać.
Zagnieść ciasto, zawinąć i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Skropić je sokiem z cytryny, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Dwie trzecie ciasta pokroić na plastry i ułożyć na dnie formy do pieczenia (24x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Zlepić je razem i nakłuć widelcem.
Piec przez 10 minut.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Odsączyć jabłka i rozłożyć na upieczonym cieście.
Pianę z białek rozprowadzić na jabłkach.
Wyjąć resztę ciasta z zamrażarki i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek.
Nastaw piekarnik na 170°C i piecz ciasto przez 30 minut.
Po ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem.