Źródło: ola_p from Getty Images
Indyk na śmietanie
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, ponieważ uwielbiam prostotę i bogactwo smaku kremowej piersi z indyka.
Składniki
- 1 kg Mięso z indyka
- 1 szt The Onion
- 1 filiżanka Zwykła mąka
- 1⁄2 litry Krem do gotowania
- 1⁄2 kubek białe wino
- 3 goździki Czosnek
- masło
- Sól i czarny pieprz
- liść laurowy
- Kolendra
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój indyka na większe kawałki i dopraw solą. Ten krok jest ważny dla pełnego smaku mięsa.
Rozgrzać łyżkę masła i oliwy z oliwek na patelni i obsmażyć mięso, ciągle mieszając. Smażyć mięso na złoty kolor.
Następnie wyjąć i odłożyć na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista.
Dodaj mąkę i gotuj, ciągle mieszając, aż zobaczysz, że zaczyna zmieniać kolor.
Następnie dodaj mięso z powrotem na patelnię i zalej je białym winem. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
Wlać śmietankę do gotowania, dodać liść laurowy i kolendrę. Delikatnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Na koniec doprawić indyka solą i pieprzem do smaku.